Trend alert part 2

Hello guys, daca data trecuta am discutat exclusiv despre cromatica, astazi imi doresc sa ne concentram pe materialele si stilurile care vor fi cel mai des puse in scena anul urmator.

Sfatul meu : Don’t play by the rules !

 

Materiale in trend :

1.  Marmura

Un compozit extrem de cunoscut si utilizat, care a revenit cu forta in tendintele din ultimii ani.

Fie ca este vorba de bucatarii, bai sau chiar zona de living cea mai indragita este marmura de Carrara, alb venata, care ofera spatiului un feeling curat si etern.

Intradevar marmura este un element spectaculos expus pe suprafete mari, insa pentru un plus de originalitate eu va sfatuiesc sa o folositi in obiecte mai putin evidente, cum ar fi : obiecte sanitare, vesela, boluri, suporturi de lumanari, accesorii pentru baie, etc.

Sursa: House and Garden

Sursa: Casa de Perrin

2. Lemn exotic

Probabil ca superficial, va duce cu gandul la mobilierul vechi al bunicii, dar defapt lemnul exotic precum cel de trandafir sau de mango au o personalitate iesita din comun care poate transforma miraculos orice spatiu.

Personal am facut o pasiune pentru fibra marmorata pe care acest gen de lemn o are si abia astept sa va arat cum poate fi efectiv folosit intr-un proiect de design de interior.

De asemenea anul 2018 aduce in lumina nuante pamantii de lemn, cum ar fi nucul, nuanta care are tendinta de a oferi caldura spatiului spre deosebire de lemnul deschis la culoare, adesea utilizat in stilul scandinav.

3.  Alama

In ultimii ani nuantele de cupru au fost extrem de iubite pe textura metalica, insa anul 2018 anunta un declin treptat al acestei nuante in detrimentul alamei (auriu).

Nu spun ca aceasta nuanta nu mai trebuie folosita, sau ca trebuie sa renuntam la toate accesoriile cupru pe care le avem in casa (personal inca imi doresc un set de vase cupru), ci doar ca este posibil sa le gasim mai rar in productia de anul viitor.

Fie ca vorbim despre cupru sau alama, accentele metalice complimenteaza perfect atat lemnul cat si marmura, oferindu-le un aer mai contemporan.

Sursa: Kelly Westler

 

4.  Catifea

Cand discutam despre textile, catifeaua se metine in tendinte atat in design de interior cat si in fashion, iar motivul este textura unica pe care acest material o are.

Textura materialelor este preactic cea care dicteaza culoarea, astfel :  albastrul roial sau verdele smarald nu va arata nicaieri mai perfect decat pe o bucata de catifea, griurile nu vor fi complimentate de nimic ca si de textura de piele intoarsa iar rosul sangeriu se aseaza impecabil pe o textura lucioasa de tafta sau matase.

Acestea fiind spuse, anul 2018  complimenteaza unul dintre textilele cele mai respectate si adorate de secole, mentinand catifeaua in multe contexte clasice precum tapiserii si draperii, dar o livreaza si in variante inedite precum obiecte de mobilier imbracate in catifea : comode, dulapuri sau chiar mese.

 

Stiluri de amenajare 

 

1.  Mid century-modern

 Mid century-modern este un stil definit intre anii 50’ si 60’ ca o revolta la adresa traditionalismului, aducand in scena forme atat de inovatoare incat acestea sunt transpuse inclusiv in tendintele de anul viitor.

Perioada in care acest stil a devenit cunoscut a fost o una de optimism si cu o dorinta comuna de schimbare, aspecte care se resimt si in designul mobilierului: forme sculpturale, motive geometrice, finisaje din nuante calde de lemn si accente metalice.

Practic acesta abordare noua a stat la baza stilului moden, iar ulterior celui scandinav, pe care chiar daca nu le definite in totalitate le stabliste principii de baza precum : functionalitatea si simplitatea.

Va asigur ca fiecare dintre voi are acasa sau la bunici obiecte de mobilier care se incadreaza in acest stil, motiv pentru care va sfatuiesc sa le integrati in designul casei voastre, cu un aer fresh : revopsite, retapisate sau de ce nu, utilizate in alt scop ! Fii creativi !

Sursa: Essential Home

Sursa: Essential Home

 

2. Influente Art Deco

Bineinteles ca nu putem spune ca acest stil este aplicat astazi la fel ca si in anii 20’ cand a aparut, pentru ca asta ne-ar transforma casa intr-o scena din “The Great Gatsby” dar intr-o forma mai rafinata acest stil revine in tendinte.

Art deco este o manifestare glamour in designul de interior, o declaratie de rafinament care se potriveste foarte bine persoanelor care pun accent pe eticheta si isi doresc mai mult ca spatiul sa fie impecabil decat sa fie perfect practic.

Elementele definitorii sunt combinatiile de catifea, cu accente metalice abundente, elemente organice, curbate, lemn exotiv, oglinzi decorate si plante luxuriante.

Sursa: Koket

Sursa: Pinterest

 

3.  Scandinav

Extrem de iubit si abordat in ultimii ani, stilul scandinav are la baza principii nordice, evident, precum simplitatea, dorinta de a locui intr-un spatiu minimalist pictat in culori cat mai deschise si decorat cu elemente organice.

Pot sa inteleg dorinta oamenilor de calm si liniste, dar din perspectiva mea aceste spatii au tendinta de a deveni usor nearomate si sterile, motiv pentru care as sugera o usoara indulcire prin adaugarea unor culori mai puternice care sa destrame putin monotonia.

Daca va doriti un spatiu cu influente scandinave trebuie sa va orientati dupa elemente precum:  marmura alba, mobilier deschis la culoare in lini drepte si fara prea multe accesorii, nuante deschise de lemn si nuante neutre de bej nisip, gri sau alb.

Cu toate ca Pinterestul lasa impresia unui stil usor de abordat, in realitate este nevoie de multa personalitate pentru ca spatiul sa fie intradevar armonios si transmita inspiratie propietarilor lui.

2018 Trend Alert

 

 

In general nu cred in asa numitele “tendinte” in designul de interior pentru ca imi doresc pentru fiecare dintre voi sa aveti un spatiu care sa respecte doar regulile voastre personale !

Totusi, nu putem sa negam faptul ca aceste tendinte exista si ne influenteaza alegerile atat noua, cat si producatorilor de mobilier, lustre, accesorii etc.

Adevarul este ca aceste tendinte isi au radacina de foarte multe ori in lumea modei, care transmite practic in toate domeniile artistice elemente, idei, structuri, care apoi sunt preluate si reinterpretate, inclusiv in designul de interior.

Astazi imi doresc sa discutam despre care vor fi cele mai abordate culori in anul 2018 si despre cum puteti sa le integrati in spatiul vostru, iar in urmatoarele articole sa ne ocupam de materiale si stiluri in trend pentru anul viitor.

Culorile 2018

 1. Grey

Griurile, in special cele colorate au inlocuit in ultimii ani mult prea des folositul “bej”, fiind o alternativa mai rafinata pentru un spatiu ce se doreste a fi neutru, motiv pentru care isi pastreaza popularitatea si in anul 2018.

Personal sunt o mare iubitoare de griuri colorate pentru ca aceste nuante au “talentul” de a scoate in evidenta petele de culoare intr-un mod extrem de captivant.

Fiind o nuanta neutra este foarte facil de utilizat si poate fi aplicata intr-o multitudine de stiluri, incepand cu stilul scandinav, unde este o nuanta foarte populara, continuand cu modern, industrial si chiar in zona clasica.

Ca si textura griurile sunt evidentiate perfect pe materiale mate, spre exemplu pielea scoate in evidenta un gri impecabil, iar daca ne indreptam spre zona industriala griurile sunt frumos expuse pe ciment sau metal slefuit.

Sursa : Elle Decor

Sursa: Elle Decor

Sursa: Pinterest

2.  Coconut white

Numele dezvaluie clar nuanta la care ne referim, acel alb laptos si catifelat care ofera un feeling fresh si totusi foarte cosy.

Bineinteles ca si in acest caz lucram cu o nuanta neutra, motiv pentru care avem nevoie de o textura sau o structura deosebita pentru a fi transformata in ceva spectaculos, altfel riscam sa ne alegem cu un spatiu steril si total neprietenos.

Rama foto :  Zara Home;   Tablou Bug : The Home ;   Cap rinocer ipsos: The Home ;   Fotoliu: Lila Jang;  Tinuta: Saint Laurent ;

In general nu recomand spatiile complet albe, in schimb sunt placut impresionata de modul in care acest alb laptos completeaza alte nuante, fie ele neutre sau culori vibrante.

Sa luam un exemplu… daca simtim ca stilul scandinav este cel care ni se potriveste, putem alatura albul laptos unui gri albastrui, pentru a balansa spatiul vom folosii nuante calde de lemn, spre exemplu nuc, iar la final presaram totul cu materiale pufoase in nuante pastelate si un strop de accent metalic….et voilà !

Daca in schimb ne dorim un spatiu presarat de culori puternice, cum este albastru, fucsia sau rosu putem utiliza coconut white ca si baza. O combinatie dupa care sunt innebunita in ultimul timp, atat in design de interior cat si integrata in tinute, este alb cu galben, e oarecum imprevizibila si suprinzatoare, nu credeti?

Sursa : Pinterest

Sursa : Pinterest

Sursa : Lumar Interiors

3. Navy blue

O nuanta captivanta de albastru inchis, care din punctul meu de vedere este de fapt o culoare basic, avand o versatilitate pe care nu o poseda multe alte culori.

Este o alegere buna atunci cand iti doresti un perete cu accent inchis dar nu esti dispus sa folosesti negru sau grafit, navy blue fiind varianta mai temeprata si mai lejera pentru astfel de artificii.

De asemenea este o nuanta care poate fi folosita in orice context stilistic, atat timp cat o aplicam pe textura potrivita. Astfel daca ne dorim un aer elegant si usor misterios putem sa folosim o catifea navy blue, daca dorim in schimb o abordare mai modernista o vom folosi pe texturi mate : lavabil mat, lemn etc.

Atunci cand studiam nuantele de albastru am descoperit ca lumina albastra, este prezenta intr-o cantitate foarte mare in lumina diminetii, pentru a ne energiza si a ne ajuta sa pornim in lungul sir de taskuri pe care le avem de bifat in timpul zilei.

Pornind de la aceasta informatie, cred ca aceasta nuanta puternica de albastru poate sa ofere o baza superba intr-un spatiu in care energia este foarte necesara, sau poate fi folosita ca si accent atunci cand ne dorim un spatiu mai relaxat si mai subtil.

Sursa: Essential Home

Sursa: Etsy

4. Autum maple

Portocaliul cu subton maroniu si un iz usor pamantiu este o declaratie de curaj si dovada unui simt estetic dezvoltat.

Portocaliul este o culoare cu o puternica incarcatura istorica ce reuseste sa strabata numeroase si vaste domenii : in arta, pigmentul pe baza de crom era folosit ca si nuanta contrastanta de nume precum Van Gogh, Toulouse-Lautrec sau Gauguin, este culoarea folosita de calugarii budisti pentru imbracamintea lor, aleasa pentru celebrul pod “Golden Gate” pentru a distinge linia cerului de linia apei, portocaliul este culoarea official a brandului “Hermes” si in general culoarea cea mai folosita atunci cand vrei sa atragi atentia!

Dar cum integram aceasta culoare in spatiul de acasa?

Daca autum maple este usor prea temperamentala pentru tine o poti folosi cu usurinta ca accent pentru a da un plus de lumina si veselie spatiului, daca in schimb esti o persoana curajoasa care vrea un spatiu “stament” iti sugerezi sa o folosesti pe suprafete mari, fie o canapea , fie cateva draperii voluminoase, sau de ce nu un perete central ?!

Fiind o culoare consacrata a fost preluata si in noul sezon de mari case de moda precum: Prada, Valentino sau Ellery, asa ca puteti sa folositi si podiumurile pentru putina inspiratie.

Sursa: Pinterest

Sursa: Pinterest

Sursa: Boca de Lobo

Sursa: Hermes

 

5. Scarlet Red

Intotdeauna mi-am imaginat ca aceasta culoare provine de la Scarlet O’Hara din “Gone with the wind”, deoarece personajul ei descrie perfect si culoarea: pasionala, romantica si dominanta.

Sursa: Uluru

Cu toate ca este unul dintre top trandurile anului 2018, as sugera sa o folosim cu atentie, la fel cum alegem un ruj rosu pentru a scoate in evidenta o tinuta, la fel accentele de rosu sunt binevenie acasa, atat timp cat nu le folosim pe o suprafata mare.

Nu ma intelegeti gresit, daca v-ati gandit vreodata la un spatiu “all red” cred cu tarie ca orice este posibil, in general ador provocarile si un spatiu all red dar care sa se mentina in acelas timp echilibrat ar putea fi una chiar interesanta.

Este demonstrat stiintific ca rosul este o culoare care trezeste pasiune dar in acelas timp distrage atentia, motiv pentru care un loc potrivit pentru accente de rosu este dormitorul si niciodata un spatiu de lucru sau un colt de lectura… if you know what I mean.

Cel mai dificil aspect la culoarea rosie este modul in care o putem combina cu alte culori !

Cel mai indicat este sa o folosim inconjurata de neutre, griuri sau chiar nude, dar nu bejuri care provin din glaben. De asemeana cu toate ca ador o tinuta alb cu rosu, cred ca pentru interior este un contrast mult prea puternic si dezechilibrat,  singura posibilitate de reechilibrare a acestei combinatii fiind tot nuantele neutre.

Sursa: Pinterest

Sursa: Ziad Nakad

Sursa: Pinterest

Sursa: Salone del Mobile

Va astept cu partea a doua a articolului in care vom discuta despre materialele si stilurile care vor fi in tendinte pentru anul 2018 !

Stay tuned....