#Bihor not Dior

In urma cu doua saptamani am participat la Romanian Design Week, la Bucuresti, eveniment cultural care reuneste oameni din domeniul designului, fie el vestimentar, de interior, grafica sau arhitectura si sper eu, tot mai multi entuziasti care doresc sa cunoasca ce se intampla si pe piata din Romania in acest domeniu.

Evenimentul a fost de fapt un amalgam de expozitii si experiente care te conduceau prin medii diferite, de la expozitia centrala de la Sediul Telefoanelor, la expozitii private, showroomuri de mobilier, proiectii 3D pe cladirile vechi ale Bucurestilui si ganguri cu pereti care expuneau colectii de design grafic.

Practic intreg orasul era o panza pe care diversi designeri, pictori sau arhitecti isi expuneau ultimele proiecte realizate.

Una dintre cele mai interesante si actuale expozitii a fost  Art Safari, organizata in piata George Enescu, sub forma unui muzeu temporar ce urma sa expuna artisti romani contemporani printre care si Mircea Cantor.

Lucrarea care m-a fascinat inca de la inceput se numeste “Anthroposynaptic” si intruchipeaza un cojoc  traditional din zona Bihorului, expus alaturi de un cojoc Dior, aproape identic, intr-o compozitie menita sa arate cum un brand frantuzesc a fost cel care a adus faima unui element traditional romanesc.

In cazul in care nu ati auzit despre controvera “Bihor not Dior”, este vorba despre o preluare izbitoare a faimoasei case de moda Dior, care a integrat in colectia lor de toamna-iarna 2017, acest cojoc cu motive traditionale romanesti, fara desigur sa acorde credit “inspiratiei”.

Discutiile pe baza acestui subiect au fost initiate de pagina de facebook “ La Blouse Roumaine”, discutii care au generat atat indignare cat si mobilizarea unor alti activisti de a incuraja oamenii sa cumpere autenticul cojoc binsenesc si astfel sa sprijine transmiterea traditilor romanesti.

Mircea Cantor a dorit sa realizeze o comuniune intre cele doua piese vestimentare, iar spre surpinderea lui cea de la Dior a fost  mult mai usor de obtinut decat cojocul traditional binsenesc.

Povestea este una care te cucereste inca de la inceput, deoarece cojocul a apartinut unui faimos mester de viori cu goarna din satul Rosia, Bihor, iar vaduva lui, o buna cunoascatoare a mestesugurilor romanesti, a fost cea care a acceptat  sa vanda cojocul sotului ei pentru ca aceasta sa devina un manifest in opera de arta a lui Mircea Cantor.

Cred cu tarie ca arta trebuie sa fie o experienta pentru privitor si ma bucur sincer ca am putut sa experimentez o astfel de experienta si la Romanian Design Week, motiv pentru care va incurajez sa participati la astfel de manifestari, sa cititi mai mult despre arta si sa o traiti in cat mai multe medii diferite aveti ocazia .

 

And now, mote photos ...

Gorenje meets VW

 

 

Pentru ca astazi este luni, va livram un nou articol de News, iar de data aceasta vorbim despre o noua colaborare, mai exact colaborarea dintre firma de electrocasnice Gorenje si faimosul brand de automobile Volkswagen.

Banuiesc ca toata lumea a observant noul trend de a reintroduce in productia de masa electrocasnice  cu aspect retro, tipic americane, cu forme rotunjite si manere din aluminiu cu un design aerodinamic, iar asta datorita celebritatii recastigate a brandului “Smeg”.

Totusi nici brandul sloven “Gorenje” nu s-a lasat mai prejos, cu atat mai mult cu cat firma a fost infiintata in anii 50’, perioada celebra pentru acest tip de design al electrocasnicelor.

In anul 2016 Gorenje a  lansat colectia “Retro”, care defineste clar stilul care ii poarta numele, model pe care il puteti vedea si in amenajarea noastra aici, iar acum au realizat un produs special in colaborare cu Volswagen, mai exact un model de frigider inspirat de clasica camioneta a brandului.

Acest frigider a fost conceput cu gandul la designul legendar al anilor 50-60, perioada pe care personal o apreciez foarte mult, dar cu implementarea celor mai noi tehnologii si anume: o eficienta ridicata a consumului (A +++), o capacitate mare de depozitare(276 L) si nu in ultimul rand o tehnologie de filtrare a aerului si recirculare dinamica, astfel incat alimentele sa se pastreze proaspete, intr-un mediu curat.

Va doresc o saptamana frumoasa si va astept data viitoare !

Alternative

Salut !

Imi doresc sa cred ca suntem mai multi cei care cautam sa ne educam in materie de design si arta, motiv pentru care, incepand de astazi, in fiecare luni o sa iti prezint ce sau cine mai e nou, ce expozitii interesante ai putea sa vizitezi sau ce artisti ar merita sa urmaresti.

Acest articol este primul din seria “ News ”, iar astazi va prezint o noutate in materie de materiale de constructii, mai exact decorativele texturate.

Decorativele sunt vopsele pe baza de apa, care pot fi aplicate sub forma unor texturi diferite  incepand de la o textura fina precum catifeaua pana la o textura de marmura sau chiar beton si ne ofera o alternativa viabila pentru clasica fainta pentru bai sau bucatarii.

Personal, imi place sa optez pentru solutii iesite din tipar, iar aceste decorative iti ofera oportunitatea perfecta de a experimenta si de a-ti folosi imaginatia, in plus elimina problema taieturilor si decupajele necesare pentru montarea placilor ceramice, care sunt de multe ori inestetice.

Decorativele texturate pot fi utilizate chiar si in zona de dus, iar acest lucru este posibil prin aplicarea unui strat de lac special care formeaza o pelicula destinata sa izoleze perfect porii vopselei.

Cel mai important aspect pentru obtinerea efectului dorit este meseriasul care va aplica acest tip de vopsea, de ce? Pentru ca fiecare metoda de aplicare necesita o anumita tehnica, iar acestea sunt studiate si  dobandite in urma unor cursuri special realizate pentru folosirea corecta a materialelor respective.

Datorita varietatii de culori si texturi, aceste vopsele pot fi utilizate indiferent de stilul de amenejare, spre exemplu daca stilul baii este unul mai classy si rafinat puteti opta pentru o vopsea aurie, cu umbre care trec de la foarte fin la o textura mai densa, sau daca va doriti o abordare idustriala puteti opta pentru vopsele care recreeaza oxidarile cuprului sau a fierului.

Nu in ultimul rand ca si importanta, este de mentionat ca aceste vopsele au o compozitie ecologica, din continutul lor lipsind compusii organici volatili, caracteristica care le face sa fie si inodore.

 

Va doresc o saptamana grozava si va astept lunea viitoare !!!

 

 

 

Christmas Deco

Nu stiu daca si tu esti la fel de pasionat de sarbatorile de Craciun ca si mine dar eu recunosc ca imi place la nebunie sa pregatesc casa pentru Craciun, motiv pentru care ma gandeam sa iti dau si tie cateva idei. 

In primul rand este important sa iti amenjezi locuinta in asa fel incat sa se potriveasca cu cromatica pe care ai folosit-o deja in locuinta si sa nu te axezi neaparat pe rosu si verde doar pentru ca asa face toata lumea !

In plus, globurile, luminitile lipite de geam sau textilele decorate cu imaginea lui Mos Craciun nu sunt singurele variante pentru care poti opta !

Foloseste mai multe elemente naturale, cum ar fi crengute de conifere sau frunze de magnolie si Prunus, care se mentin verzi si pe perioada iernii !

Merisoarele, boabele de maces sau conurile de brad sunt si ele elemente usor de procurat care iti pot oferii decoratiuni frumoase de Craciun.

Un spray auriu poate transforma multe elemente banale intr-un obiect de decor, spre exemplu vopseste cu spray cateva crengute aurii si asaza-le intr-o vaza din sticla transparenta !

Fii creativ!

Cel mai important este sentimentul de caldura si lumina pe care sarbatorile de iarna le transmit, asa ca tine cont de aceste aspecte atunci cand decorezi .

Gata cu partea teoretica, hai sa incepem ! 

Primul si cel mai simplu spatiu pe care il poti reamenaja este  zona canapelei ... alege sa folosesti pernele decorative pe care le ai deja acasa si aplica doar o fata de perna noua pentru un look de Craciun.

 Poti alege chiar sa iti realizezi tu o fata de perna, spre exemplu dintr-un pulover pe care nu il mai folosesti ... Este o varianta foarte de efect prin care evitam sa risipim textile ! 

Adauga de asemenea o patura pufoasa sau o bucata de blana artificiala pentru ca spatiul sa devina mai calduros si mai comod !

Cel mai simplu este sa cumperi un astfel de material de la mercerie, pentru ca acest gen de material nu mai necesita tivire sau alte finisaje complicate. 

Continuam apoi cu zona masutei de cafea si bibleoteca ... eu am cumparat cateva beculete cu baterii si un clopot de sticla cu suport pentru o varianta mai deosebita de a lumina incaperea.

Pentru masuta de cafea am optat pentru ceva simplu astfel incat zona sa ramana mai usor de utilizat ulterior…  am adaugat doar 4 sfesnice de dimensiuni diferite pentru  a crea putina volumetrie si am accesorizat suportul pentru prajituri cu o panglica roz in carouri.

Pentru perdea am ales sa confectionez o coronita din frunze de prunus ( printre putinele care raman verzi si iarna, chiar daca sunt plantate in gradina) pe care le-am vopsit cu spray auriu si le-am asezat pe un suport rotund .

Ca si suport puteti folosi fie putina sarma indoita astfel incat sa formeze un cerc, fie cateva crengute modelate si prinse cu ata, practic orice ai prin casa/ curte si are forma potrivita ! 

Dupa ce forma este gata, aseaza frunzele circular pe suport, in cat mai multe straturi, astfel incat sa acoperi coditele frunzelor de dedesubt .

Frunzele pot fi lipite sau prinse cu ata sau sarma foarte micuta! iti las mai jos cateva articole de DIY care sa te ajute :

1. http://www.hgtv.com/design/make-and-celebrate/handmade/how-to-make-a-boxwood-christmas-wreath

2. https://handmadegrace.wordpress.com/2011/12/16/diy-magnolia-leaf-wreath/

3. https://southernstateofmindblog.com/2017/08/diy-magnolia-wreath.html

Dupa ce ghirlanda este gata o puteti atarna de galeria draperiei sau de usa de la intrare, cu o panglica din tafta de culoarea potrivita ! 

La final totul se incheie cu o carte buna, niste ciocolata si un ceai fierbinte, pentru ca peisajul de Craciun sa fie complet !

 

Tu ce elemente folosesti ca sa iti decorezi casa ?