Trend alert part 2

Hello guys, daca data trecuta am discutat exclusiv despre cromatica, astazi imi doresc sa ne concentram pe materialele si stilurile care vor fi cel mai des puse in scena anul urmator.

Sfatul meu : Don’t play by the rules !

 

Materiale in trend :

1.  Marmura

Un compozit extrem de cunoscut si utilizat, care a revenit cu forta in tendintele din ultimii ani.

Fie ca este vorba de bucatarii, bai sau chiar zona de living cea mai indragita este marmura de Carrara, alb venata, care ofera spatiului un feeling curat si etern.

Intradevar marmura este un element spectaculos expus pe suprafete mari, insa pentru un plus de originalitate eu va sfatuiesc sa o folositi in obiecte mai putin evidente, cum ar fi : obiecte sanitare, vesela, boluri, suporturi de lumanari, accesorii pentru baie, etc.

Sursa: House and Garden

Sursa: Casa de Perrin

2. Lemn exotic

Probabil ca superficial, va duce cu gandul la mobilierul vechi al bunicii, dar defapt lemnul exotic precum cel de trandafir sau de mango au o personalitate iesita din comun care poate transforma miraculos orice spatiu.

Personal am facut o pasiune pentru fibra marmorata pe care acest gen de lemn o are si abia astept sa va arat cum poate fi efectiv folosit intr-un proiect de design de interior.

De asemenea anul 2018 aduce in lumina nuante pamantii de lemn, cum ar fi nucul, nuanta care are tendinta de a oferi caldura spatiului spre deosebire de lemnul deschis la culoare, adesea utilizat in stilul scandinav.

3.  Alama

In ultimii ani nuantele de cupru au fost extrem de iubite pe textura metalica, insa anul 2018 anunta un declin treptat al acestei nuante in detrimentul alamei (auriu).

Nu spun ca aceasta nuanta nu mai trebuie folosita, sau ca trebuie sa renuntam la toate accesoriile cupru pe care le avem in casa (personal inca imi doresc un set de vase cupru), ci doar ca este posibil sa le gasim mai rar in productia de anul viitor.

Fie ca vorbim despre cupru sau alama, accentele metalice complimenteaza perfect atat lemnul cat si marmura, oferindu-le un aer mai contemporan.

Sursa: Kelly Westler

 

4.  Catifea

Cand discutam despre textile, catifeaua se metine in tendinte atat in design de interior cat si in fashion, iar motivul este textura unica pe care acest material o are.

Textura materialelor este preactic cea care dicteaza culoarea, astfel :  albastrul roial sau verdele smarald nu va arata nicaieri mai perfect decat pe o bucata de catifea, griurile nu vor fi complimentate de nimic ca si de textura de piele intoarsa iar rosul sangeriu se aseaza impecabil pe o textura lucioasa de tafta sau matase.

Acestea fiind spuse, anul 2018  complimenteaza unul dintre textilele cele mai respectate si adorate de secole, mentinand catifeaua in multe contexte clasice precum tapiserii si draperii, dar o livreaza si in variante inedite precum obiecte de mobilier imbracate in catifea : comode, dulapuri sau chiar mese.

 

Stiluri de amenajare 

 

1.  Mid century-modern

 Mid century-modern este un stil definit intre anii 50’ si 60’ ca o revolta la adresa traditionalismului, aducand in scena forme atat de inovatoare incat acestea sunt transpuse inclusiv in tendintele de anul viitor.

Perioada in care acest stil a devenit cunoscut a fost o una de optimism si cu o dorinta comuna de schimbare, aspecte care se resimt si in designul mobilierului: forme sculpturale, motive geometrice, finisaje din nuante calde de lemn si accente metalice.

Practic acesta abordare noua a stat la baza stilului moden, iar ulterior celui scandinav, pe care chiar daca nu le definite in totalitate le stabliste principii de baza precum : functionalitatea si simplitatea.

Va asigur ca fiecare dintre voi are acasa sau la bunici obiecte de mobilier care se incadreaza in acest stil, motiv pentru care va sfatuiesc sa le integrati in designul casei voastre, cu un aer fresh : revopsite, retapisate sau de ce nu, utilizate in alt scop ! Fii creativi !

Sursa: Essential Home

Sursa: Essential Home

 

2. Influente Art Deco

Bineinteles ca nu putem spune ca acest stil este aplicat astazi la fel ca si in anii 20’ cand a aparut, pentru ca asta ne-ar transforma casa intr-o scena din “The Great Gatsby” dar intr-o forma mai rafinata acest stil revine in tendinte.

Art deco este o manifestare glamour in designul de interior, o declaratie de rafinament care se potriveste foarte bine persoanelor care pun accent pe eticheta si isi doresc mai mult ca spatiul sa fie impecabil decat sa fie perfect practic.

Elementele definitorii sunt combinatiile de catifea, cu accente metalice abundente, elemente organice, curbate, lemn exotiv, oglinzi decorate si plante luxuriante.

Sursa: Koket

Sursa: Pinterest

 

3.  Scandinav

Extrem de iubit si abordat in ultimii ani, stilul scandinav are la baza principii nordice, evident, precum simplitatea, dorinta de a locui intr-un spatiu minimalist pictat in culori cat mai deschise si decorat cu elemente organice.

Pot sa inteleg dorinta oamenilor de calm si liniste, dar din perspectiva mea aceste spatii au tendinta de a deveni usor nearomate si sterile, motiv pentru care as sugera o usoara indulcire prin adaugarea unor culori mai puternice care sa destrame putin monotonia.

Daca va doriti un spatiu cu influente scandinave trebuie sa va orientati dupa elemente precum:  marmura alba, mobilier deschis la culoare in lini drepte si fara prea multe accesorii, nuante deschise de lemn si nuante neutre de bej nisip, gri sau alb.

Cu toate ca Pinterestul lasa impresia unui stil usor de abordat, in realitate este nevoie de multa personalitate pentru ca spatiul sa fie intradevar armonios si transmita inspiratie propietarilor lui.