Bathroom getaway

In general obisnuim sa avem o viziune foarte simplista asupra baii si ne gandim ca trebuie sa fie doar functionala si atat.

In viziunea mea baia este o incapere care trebuie tratata la fel ca si oricare alta, trebuie sa fie calduroasa, relaxanta si sa impuna o atmosfera anume, in definitiv francezii o numesc “ salle de bain ” cu un motiv

Sfatul meu pentru voi este sa depasiti barierele impuse de idei preconcepute, cum ar fi ca o baie trebuie sa aiba toti peretii placati cu faianta, sau ca fainata trebuie sa fie identica cu gresia ca sa “se potriveasca”, ca cea mai usoara modalitate este sa faci totul bej !

Ca sa detaliez, va voi conduce pe rand prin 3 Sali de baie diferite, toate amplasate in aceeasi locuinta, care nu respecta nici o regula !

  1. The white pearl

Una dintre barierele despre care discutam mai sus este legata de baile albe, care sunt comparate cu “   baiele de spital “, sau cu baile din perioada comunista.

Baia pe care v-o prezint astazi este o declaratie de eleganta ! sofisticata si misterioasa, cu un placaj alb cu forme 3D in zona de dus, care continua aproape insesizabil in zona de pardoseala cu acelasi model de placaj in varianta plata, ambele de culoare alba cu venatura specifica marmurei de carrara.

Placajul folosit in dus are forma hexagonala, motiv pentru care nu am dorit ca linile de delimitare a zonei de dus sa fie drepte, asta ar fi distrus complet efectul asimetric, motiv pentru care am lasat colturile placilor sa iasa in afara sticlei. Pentru a oferi un plus de personalitate am creat o margine din lemn care realizeaza trecerea dintre perete si placile de faianta.

In restul incaperii peretii au fost finisati cu o decorativa texturata, speciala pentru bai, de culoare aurie, astfel incat spatiul sa emane caldura si un sentiment de mister. Despre decorative puteti citii mai multe in articolul meu aici

Zona de lavoar este inspirata dintr-un show Dior, in care florile au fost elementul central si au transformat spatiul intr-o gradina luxurianta. Am ales sa incadrez oglinda cu doua panouri din orhidee alba, pe care le-am realizat personal si le-am asezat bucata cu bucata in panourile  create special pentru aceasta constructie.

Pentru a creat iluzia de adancime am pozitionat banda led intre panourile cu orhidee si oglinda, astfel incat atunci cand privesti in oglinda parasesti pentru un moment locul in care te afli si pasesti intr-o zona magica si primitoare.

In ciuda faptului ca placajul ceramic are linii moderne, pentru mobilier am ales o varianta frezata, mai exact am realizat o singura placa frezata pe care am sectionat-o astfel incat sa devina 3 usi care impreuna sa formeze o imagine unitara. Ca si blat am folosit marmura alba de carrara, cu o bordura de 10 cm pe perete care sa protejeze peretele dar si sa ofere un aspect terminat.

Lavoarul din ceramica are o forma ovala, motiv pentru care mi s-a parut mult mai interesant sa pozitionez bateria in lateral astfel incat sa para un obiect de décor. Bateria este la randul ei spectaculoasa, cu un finisaj auriu mat, apa curgand sub forma de cascada direct de sub manerul acesteia.

Lustrele sunt printre accesoriile mele preferate, iar pentru aceasta baie am ales o piesa tipic Art Nouveau cu linii curbate aurii si doua abajururi albe care lumineaza placut incaperea.

Iar pentru ca intreaga ambianta sa fie completa, am acoperit fereastra cu o draperie albastru pal cu insertii aurii, asezata pe o galerie clasica si prinsa in lateral pentru a putea fi drapata.

2.  French Colony


O alta idee preconceputa este ca gresia si faianta trebuie sa se “asorteze” sau sa faca parte din aceeasi colectie, regula pe care am “ incalcat-o” vehement in conceptul acestei bai.

Ideea care m-a inspirat a fost din nou, stilul colonial, combinatia dintre elemente foarte sofisticate si culori vibrante, astfel am amplasat un candelabru construit din cristale si o cada pe picioare intr-un décor galben !

Placajul care acopera pardoseala are aspectul unui lemn vechi, vopsit, a carui culori au disparut treptat o data cu trecerea timpului si astfel imi reecreaza atmosfera din perioada coloniala in zilele noastre.

Peretii sunt acoperiti cu un placaj galben de culoarea mierii, cu o forma unduita care formeaza un joc de lumini si umbre si este subliniata de rostul gri si fasia de lavabil de deasupra ei, delimitata din nou de un element din lemn.

Ideea de a combina galben cu gri mi-a venit atunci cand citeam o carte despre perioada Arts and Craft, iar autorul amintea de combinatia “ honey and ash”, ceea ce pentru mine a fost o revelatie si am constientizat pe loc ca trebuie sa folosesc aceasta combinatie inedita de elemente si culori total divergente atat ca si paleta cat si ca si sentiment transmis.

Peretele din fata intrarii este acoperit cu un mosaic in forma de lacrima, de culoarea coniacului care tempereaza galbenul si aduce putin calm in incapere.

Si astfel am folosit 3 tipuri de placaj total diferit, din colectii si magazine diferite care impreuna creeaza o poveste si iti ofera sansa sa te asezi in cada si sa visezi cu ochi deschisi la o cultura total diferita fata de ce cunosti acum .

Cada a fost achizitionata cu picioare argintiu lucios, lucru care nu mi se parea deloc potrivit in acest context, motiv pentru care am apelat din nou la talentatul meu colaborator care mi-a vopsit picioarele de leu intr-un negru mat superb si astfel am obtinut cada perfecta .

Echilibrul in aceasta sala de baie este dat de detalii, candelabrul din cristale, plante verzi exotice, linia de demarcare din lemn care subliniaza atat galbenul placilor ceramice cat si a griului de pe perete si nu in ultimul rand, cornisa .

 

3. Welcome to the forest

 

Baia de serviciu nu trebuie sa respecte aceleasi reguli ca si o baie normal, asa ca nu este absolut necesar sa folositi placaje ceramice, din punctul meu de vedere !

Peretii din aceasta baie doresc sa recreeze un perete vitrat care separa baia de o padure luxurianta, astfel incat atunci cand pasesti in baie sa ai senzatia ca ai o conexiune directa cu spatiul de afara.

De fapt acest element a fost si un artificiu pentru a crea iluzia optica ca baia ar fi mai mare decat este in realitate si sa dea senzatia de spatiu aerisit.

Restul peretilor au fost acoperiti cu decorativa aurie pentru a ramane intr-o zona sofisticata, iar pardoseala este acoperita cu un mosaic negru mat si lucios care preia lumina intr-un mod absolut superb.

Ca si accesorii am ales o consola din lemn care seamana cu un cufar vechi pozitionat pe picioare inalte, doua oglinzi albe din lemn sculptat si o lustra cu o forma stilizata de sfera.

 

Sper ca v-a placut turul nostru de astazi si ca v-am impulsionat sa indrazniti mai mult si sa tratati spatiile in care locuiti cu mai mult curaj !

 



Alexandra Pop