Fiecare dintre proiectele mele primeste un nume si asta pentru ca imi doresc ca fiecare dintre ele sa aiba personalitate proprie si sa “creasca” intr-un mod unic.
“The House “
Acest proiect se numeste “ The House “ deoarece mi-a oferit libertate totala de exprimare si astfel am reusit sa imi expun neingradit creativitatea, sa experimentez si sa creez un spatiu care reprezinta integral viziunea si credintele mele.
Casa are la baza un concept inedit, zona de living si bucatarie fiind amplasate la etaj, astfel incat proprietarii sa profite de priveliste o durata de timp cat mai indelungata, iar zonele pentru dormit sunt amplasate la parter cu deschidere directa spre o gradina intima, unde dimineata poti pasi in iarba cu picioarele goale.
Esenta acestei amenajari a pornit de la ideea de “colonialism”, sau cel putin modul in care imi imaginez ca s-au inchegat doua culturi diferite, bazate pe principii distincte. Mai exact am vizualizat cum paleta de culori puternice, specifica poparelor africane, s-au reunit in aceeasi incapere cu elementele rafinate ale englezilor sau francezilor si au creat esenta stilului eclectic.
Pornind de la aceasta idee am creat un spatiu plin de culoare si contraste puternice, elemente art deco si un strop de modernism astfel incat sa imbratiseze cu succes arhitectura casei.
Sunt atat de multe de spus despre fiecare spatiu in parte incat am sa incep cu zona de living, urmand sa povestesc in articolele urmatoare si despre restul casei.
Dupa cum va spuneam zona de living si bucatarie se afla la etaj iar astfel cele doua sunt delimitate de golul pentru scara care conduce catre dormitoare.
Am ales sa folosesc acest spatiu ca element central care leaga si desparte cele doua zone, in acelasi timp, printr-o structura metalica de culoare aurie mata, de inspiratie art deco cu forme geometrice regulate.
In acest fel, spatiile comunica dar viziunea uneia asupra celeilalte este structurata in functie de formele geometrice ale celor trei panouri pozitionate intre ele.
“ The Living Room”
In primul rand a trebuit sa ma raportez la faptul ca peretele principal avea o lungime de 7 m si a fost clar de la inceput ca nu se poate pune in discutie o varianta obisnuita de mobilier.
Din acest motiv am conceput un perete fals, a carui unice volume vizibile sunt cele doua biblioteci din lateralul televizorului. In afara celor doua biblioteci, spatiile pentru depozitare sunt pozitionate la interior, in spatele a 3 usi, a caror identitate este ascunsa de modelul repetitiv al tapetului.
Cele doua bibleoteci recreaza formele folosite la structura metalica si reprezinta de fapt mai multe paralelipipede de dimensiuni diferite, care par ca plutesc pe fundalul golului de biblioteca.
Dupa cum va spuneam, structura metalica care inconjoara scara reprezinta elemental central al acestor spatii, iar asta inseamna ca formele sale bine calculate se regasesc in obiectele de mobilier si definesc amplasarea lor.
Pentru a induce o atmosfera exotica, am ales un tapet cu motive botanice, iar pentru bibleoteci am ales un lemn exotic marmorat care sa ofere o nota de rafinament si grandoare.
In zona de relaxare am ales o canapea Gala, de la Mobila Dalin, din catifea verde smarald care reprezinta de fapt o reinterpretare a modelului Chesterfield si care se incadreaza perfect in spatiul nostru.
Nu voi opta niciodata pentru o varianta de “set” de canapea si fotolii asa incat am completat aceasta zona cu doua fotolii moderne, cu linii cursive, special realizate de designerul Mihai Grama pentru Mobila Dalin .
Apoi am adaugat un covor din lana bej cu modele geometrice si doua masute de cafea rotunde cu baza aurie, astfel incat sa stabilesc un echilbru de forme si sa temperez culorile puternice ale canapelei si ale fotoliilor.
Pentru zona de dining am desenat o masa cu baza metalica, vopsita auriu mat si completata de cel mai frumos cuart semipretios de culoare verde inchis, plin de insertii colorate, care in lumina soarelui iti dau impresia unei constelatii.
In materie de scaune am ales un model cu forme sculpturale, construit din lemn masiv vopsit negru,( pentru a nu ingreuna spatiul cu prea multe nuante de maro) si tapitate cu o combinatie de catifea verde si un material care ne duce cu gandul la o panza abstracta.
In materie de iluminare am ales 7 globuri accesorizare de un element auriu, pe care le-am distribuit in camera, astfel incat sa se incadreze in fomele geometrice ale structurii metalice din zona de scari si sa accentueze piesele de mobilier, fara sa respecte o regula anume.
Pentru accesorizare am mizat in primul rand pe obiectele personale ale proprietarilor deoarece amprenta proprie este cea care transforma un spatiu din casa in “ acasa”.
Ulterior am ales impreuna o serie de obiecte decorative, unele din targuri vintage si altele din magazine de profil, astfel incat bibleoteca sa prinda forma si contur, iar la final am ales cateva plante exotice care sa aduca experienta spatiului la viata.